Hem | Eskilstuna | Södertälje | Stockholm | Märsta | Kontakt | Länkar

Rensa, Byta & Fixa

Återställa säkringar, byta huvudsäkring

I hallen sitter lägenhetens säkringar. Den vita lådan har snabbsäkringar och på mätartavlan

sitter en huvudsäkring. Om du överbelastar en strömkrets löser en säkring ut. Detta för att förhindra att kablarna tar eld vid överbelastning. Den svarta vippströmbrytaren står då i läge nedåt.

 

Ta ur den/de apparater som orsakat felet och tryck sedan upp vippströmbrytaren igen. Om allt för många apparater använts samtidigt kan även huvudsäkringen lösa ut. Den är av en typ som måste bytas. Den runda säkringshålaren skruvas ur och en ny säkring, (”propp”) sätt in.

 

Du kan köpa säkringar i matbutiker, varuhus etc. Var noga med att få samma styrka på säkringen, normalt 20A eller 25A. Det går inte att sätta i en kraftigare säkring.

 

Vanliga orsaker till att en säkring löser ut är att för många förbrukare är igång samtidigt. Stora förbrukare är spisen, vattenkokare, mikrovågsugnar, diskmaskiner som drar mycket ström. Även trasiga apparater/lampor kan få säkringen att lösa ut. Går säkringarna utan att det sitter några lampor i taken eller apparater i uttagen får du göra en felanmälan, då kan det vara fel i el-installationen 

 

Kontrollera och byta batteri i brandvarnare
För att kontrollera brandvarnaren, tryck på den lilla knappen på brandvarnaren. En ljudsignal ska höras om brandvarnaren fungerar. Din brandvarnare kan se ut på annat sätt än den på bilden.

 

Om ingen signal hörs är troligen batteriet slut. Batteribyte är något som varje hyresgäst måste sköta själv. För att byta batteri, rotera försiktigt brandvarnaren tills den lossnar från sitt takfäste. Byt sedan ut batteriet mot ett nytt och montera tillbaka brandvarnaren igen. Vi kan, mot avgift, byta batteri om du inte vill göra det själv.

 

Göra rent fettfiltret i spisfläkten
På spisfläktens undersida sitter ett fettfilter som behöver tvättas regelbundet, minst en gång i månaden. Du lossar det genom att dra det rakt ner.

Filtret kan sedan tvättas med diskmedel och varmt vatten.

 

Byta kolfilter i spisfläkten
Spisfläktens förmåga att ta åt sig matos minskas vartefter kolfilterinsatsen mättas. Minst en gång om året behöver kolfiltren bytas. De sitter på spisfläktens ovansida, mellan själva fläkten och köksskåpet. Kolfilter finns att köpa i vitvarubutiker och på större varuhus.

För att komma åt dem trycker du in de runda knappar som finns på sidorna i utblåsningsgallret mellan köksfläkt och köksskåp. 

Finnjet Service

Felanmälan
Blanketter
Boende information
Lediga lägenheter

Information

Inflyttning
Hyresinbetalning
Ordningsregler
Tv & Internet
Nycklar & lås
Avfallshantering
Tvättstugor
Uppsägning/byte
Tapetsera & Måla
Rensa, Byta & fixa

 

© Copyright Finnjet.